Annexos

Instal·lació i ús del Netbeans

El desenvolupament d’un programa es pot fer amb poques eines, només cal un editor de text simple i el compilador. Ara bé, quan volem gestionar projectes complexos es necessita una eina més potent que permeti treballar d’una manera més eficient: un IDE (integrated development environment). Aquest tipus de programa integra en un únic entorn gràfic un editor, un compilador, un depurador de codi i tot un seguit de mecanismes automatitzats que faciliten la feina del programador, com fer ressaltar la sintaxi amb colors.

Hi ha diversos IDE disponibles per a Java. Entre aquests hem triat l’anomenat Netbeans per treballar en aquest mòdul. Els seus punts forts són el fet de ser l’entorn oficial de l’empresa actualment propietària de Java (Oracle) i el conjunt d’opcions de què disposa per facilitar la vostra feina a l’hora de desenvolupar programes en Java.

Aquest annex us proporciona una guia bàsica d’instal·lació i ús del Netbeans 6.9.1. En cas d’usar una altra versió, alguns detalls menors en la descripció poden variar, si bé normalment no seran mai canvis substancials.

Descàrrega i instal·lació

En el cas del Java, els seus IDE només conformen un entorn de treball, però no inclouen directament ni el compilador ni l’intèrpret de Java. Normalment, el paquet de programari que inclou aquestes dues eines indispensables, el Java SE, es descarrega i instal·la a part.

Del Netbeans, en tractar-se de l’IDE oficial del Java, Oracle n’ofereix una versió on s’inclou en un únic executable l’instal·lador de tots els paquets necessaris per disposar d’un entorn de treball en Java complet. Es tracta de l’anomenada “versió empaquetada” (cobundled) del Netbeans. Es pot trobar aquí.

A partir d’aquesta pàgina podeu accedir a la zona de descàrrega del Netbeans Cobundle, tal com mostra la figura. En aquesta figura es fa ressaltar mitjançant un requadre l’enllaç a la zona de descàrregues (Download).

Figura Figura 1. Pàgina de descàrrega del Netbeans Cobundle

Un cop a la zona de descàrregues, cal que indiqueu quina versió voleu descarregar, depenent del sistema operatiu de l’ordinador on ho voleu instal·lar (Windows, Linux, MacOS, Solaris), tal com mostra la figura. Un cop escollida, es pot seleccionar Continuar (Continue).

Figura Zona de descàrregues

Immediatament, apareixerà l’enllaç directe al fitxer de l’instal·lador del Netbeans Cobundle. La figura mostra la pàgina en la versió per al sistema operatiu Windows. L’enllaç està ressaltat amb un quadre vermell. Pitjant-lo amb el ratolí s’iniciarà la descàrrega.

Figura Enllaç de descàrrega

Un cop s’executa el programa d’instal·lació, el procés és totalment lineal, i només cal anar seleccionant l’opció Següent (Next). Podeu usar les rutes que proposa per defecte el programa per determinar on instal·lar els fitxers, tal com mostra la figura.

Figura Rutes d’instal·lació del Netbeans Cobundle

Un cop seleccionades les rutes, el procés d’instal·lació s’inicia seleccionant l’opció Install. L’entorn de treball s’instal·larà tot sencer sense que calgui cap altra intervenció per part vostra. Segons el sistema operatiu usat, es crearan els accessos directes o enllaços corresponents per poder executar-lo.

Desenvolupament i execució d'un programa en Java

El Netbeans és un programa de certa complexitat, amb moltes opcions. Aquest annex es limita a oferir-vos una descripció de les opcions bàsiques per crear, compilar i executar un programa en llenguatge Java. Com a fil argumental d’aquestes explicacions, s’usarà el codi font del programa Hola Món!, usat normalment pels programadors per provar que l’entorn de treball s’ha instal·lat i funciona correctament.

Tan bon punt entreu per primera vegada al Netbeans podeu veure una pantalla semblant a la figura, on es mostra una presentació. Per evitar que cada vegada que l’inicieu es torni a mostrar, podeu desactivar l’opció Show on startup (requadrada en vermell a la figura).

Figura Pantalla principal de presentació del Netbeans

La pantalla de presentació es pot tancar pitjant l’aspa de l’etiqueta Start page. En fer-ho, es mostra la pantalla principal de Netbeans, tal com mostra la figura.

Figura Pantalla principal del Netbeans

Aquesta pantalla es divideix verticalment en dues parts. A la dreta hi ha l’explorador de projectes, des d’on gestionareu els vostres fitxers de codi font. A l’esquerra, ocupant un espai molt més ample, hi ha l’editor.

Generació d'un projecte

El primer pas per generar un programa usant el Netbeans és crear un nou projecte. Un projecte engloba un o més fitxers de codi font Java amb una certa relació entre si, de manera que es poden gestionar de manera conjunta i s’emmagatzemen en una mateixa ubicació dins el sistema de fitxers de l’ordinador. En un moment determinat, podeu gestionar més d’un projecte simultàniament des de l’entorn de treball.

Per provar els exemples mostrats al llarg del temari, que només ocupen un fitxer, no és necessari crear un projecte individual per a cadascun. N’hi ha prou d’agrupar-los tots de manera que hi hagi un projecte per a cada apartat de les unitats, per exemple.

Per crear un nou projecte, cal anar al menú principal i seleccionar File - New project. Això iniciarà l’assistent de creació de projectes.

L’assistent us demanarà un seguit d’informació en una única pantalla:

  • Tipus d’aplicació: Per defecte, trieu sempre una Java Application, dins la categoria Java.
  • Nom del projecte (Project name): Indica com s’identificarà el projecte dins de l’entorn de treball. Com que l’exemple que usareu pertany al primer apartat de la unitat 1, en aquest cas poseu Unitat 1 - Apartat 1.
  • Ubicació (Project location): El lloc dins del sistema de fitxers on s’emmagatzemarà tota la informació. Podeu triar el que us sembli millor.
  • Usa directori dedicat per a biblioteques (Use dedicated folder for storing libraries): Aquesta és una opció més avançada que no usareu. Deixeu-la desactivada.
  • Crea classe principal (Create main class): Aquesta selecció indica si voleu crear per defecte un fitxer de codi font Java anomenat Main. Per defecte, desactiveu sempre aquesta opció, ja que el nom de cada classe us estarà determinat i no serà cap nom per defecte.
  • Activa com a projecte principal (Set as main project): Si deixem activada aquesta selecció, totes les opcions que usem des de la barra d’eines del Netbeans es referiran sempre a aquest projecte. Aquesta opció només té sentit si en algun moment esteu treballant amb més d’un projecte alhora. Per defecte, deixeu-la sempre seleccionada.

Un cop heu acabat, el nou projecte s’exposa a la part superior esquerra, a l’explorador de projectes, tal com mostra la figura.

Figura Creació d’un nou projecte

Tot projecte es compon de quatre apartats desplegables dins de l’explorador: Source packages, Test packages, Libraries i Test libraries. Vosaltres només treballareu amb el primer apartat.

Generació d'un nou fitxer de codi font Java

Tot projecte Java es compon de dos components bàsics d’acord amb una estructura jeràrquica en dos nivells: les classes i els packages. Les classes es corresponen als fitxers de codi font de Java. Per ara, podeu considerar que els packages no són més que un sistema per agrupar i tenir ordenats diferents fitxers de codi font, dins d’un mateix projecte, segons la seva temàtica.

Tota classe ha d’estar sempre dins d’algun package, motiu pel qual, inicialment, tot projecte nou disposa de l’anomenat package per defecte (<default package>). De moment, treballareu sempre amb aquest i no en fareu de nous.

Per crear una nova classe dins del package per defecte, cal anar al menú principal i seleccionar File - New file. Això iniciarà l’assistent de creació de classes.

Novament, l’assistent us demanarà tot un seguit d’informació sobre la nova classe, tal com mostra la figura.

Figura Assistent de creació d’una classe Java

Primer de tot us demana el tipus de fitxer que voleu crear (Choose file type). Per a una classe Java, seleccioneu a l’apartat Categories l’opció Java i a l’apartat File types l’opció Java class. Un cop fet, seleccioneu Següent (Next).

Tot seguit, cal especificar les dades de la nova classe (Name and location). De totes les opcions que apareixen, només cal modificar l’opció Class name, on cal posar el nom escollit per a la classe. En aquest cas, poseu com a nom HolaMon. Amb això finalitza l’assistent.

Un cop finalitzat l’assistent, la nova classe apareix dins del package per defecte a l’explorador del projecte, com mostra la figura, i s’obre una pantalla d’edició.

Figura Nova classe a l’explorador del projecte

Edició i compilació del codi

Quan es genera una nova classe, el Netbeans ja crea automàticament un esquelet a partir de la informació subministrada. Per a la classe HolaMon, això es pot veure també a la figura 9. L’editor de Java del Netbeans té algunes particularitats especials, com un comptador de línies o un sistema per fer ressaltar les paraules clau dins d’un programa mitjançant diferents colors. Per exemple, fixeu-vos com public class es fa ressaltar en blau, i el nom de la classe, en negreta.

Amb l’esquelet de la classe, el Netbeans genera alguns comentaris al codi automàtics (que apareixen amb el text en gris clar). Si us fan nosa, els podeu esborrar.

Editeu la classe de manera que el contingut sigui igual que el codi font que es mostra tot seguit. A mesura que aneu escrivint codi, fixeu-vos com les diferents instruccions i parts del codi adopten colors diferents. Per exemple, el comentari inicial es torna gris clar.

  1. //El programa "Hola Món!" en Java.
  2. public class HolaMon {
  3.  
  4. public static void main(String[] args) {
  5. System.out.println("Hola Món!");
  6. }
  7.  
  8. }

El resultat ha de ser el mateix que la figura.

Figura Edició de la classe HolaMon

Abans de poder executar un programa, cal compilar el codi font (la seva classe). Si al costat de la representació de la classe a l’explorador del projecte hi apareix una icona semblant a una clau anglesa, això vol dir que aquesta encara no ha estat compilada. Normalment, el Netbeans compila el codi font automàticament cada cert temps, a mesura que es va editant, o bé quan es desen els fitxers (icona amb dos disquets a la barra d’eines).

Si hi apareix una exclamació en vermell, llavors és que el codi conté errors de sintaxi i cal corregir-los. No té sentit compilar mentre hi hagi errors, ja que el procés s’interromprà per un error. En aquest cas, el Netbeans subratlla en vermell la instrucció errònia i ubica un indicador vermell al marge on hi ha el comptador de línies. Si es desplaça el punter del ratolí sobre una línia incorrecta i es deixa quiet uns instants, el Netbeans mostra una pista sobre quina és l’errada.

Per exemple, esborreu el punt i coma (;) que apareix al codi font de la classe HolaMon i observeu com succeeix una cosa semblant a la indicada a la figura. En aquest cas, l’errada que us comunica és ’;’ expected (falta un punt i coma).

Figura Error de sintaxi

Un cop el codi font de la classe no mostra cap error ja es pot compilar i executar.

Per compilar una classe, seleccioneu-la a l’explorador del projecte, pitgeu el botó dret del ratolí i escolliu Compile file. En fer-ho, el Netbeans obre una finestra a la part inferior on mostra si hi ha cap error. Una altra opció és usar com a drecera la tecla F9.

Execució del codi

En Java, l’execució només es pot dur a terme sobre classes que continguin un mètode principal, és a dir, que dugui les instruccions dins d’un bloc etiquetat com a main, amb un format idèntic al que hem mostrat per a HolaMon. El Netbeans indica quines classes són executables incloent una icona verda de reproducció (en forma de triangle) a l’explorador.

Ja que hi pot haver diverses classes principals dins d’un mateix projecte, sempre cal indicar quina voleu executar.

Per executar una classe, seleccioneu-la a l’explorador, pitgeu el botó dret del ratolí i escolliu Run file. En fer-ho, el Netbeans obre una finestra a la part inferior, etiquetada com a Output, on mostra qualsevol sortida produïda pel programa.

La figura mostra el resultat d’executar el programa HolaMon.

Figura Sortida del programa

En el cas de programes en què us demanen introduir dades usant el teclat, aquestes també s’escriuen a la finestra Output.

També val la pena comentar que, de fet, sempre que s’executa una classe, el Netbeans la compila automàticament, sense que ho hàgiu de fer vosaltres explícitament. Evidentment, això només succeirà si no hi ha errors en el codi.

Anar a la pàgina anterior:
Exercicis d'autoavaluació
Anar a la pàgina següent:
Manipulació bàsica de dades