Annexos

Gestió de l'Apache Derby mitjançant Netbeans

Des de la versió 5.5, l’IDE Netbeans incorpora a l’entorn de treball la BD Apache Derby, si bé només dins la distribució completa. Això permet provar aplicacions Java en què es realitza l’accés a BD mitjançant JDBC sense la necessitat d’haver de desplegar un sistema complet. En aquest text es descriu com es poden fer els primers passos per fer que les aplicacions Java desenvolupades amb el Netbeans puguin accedir a l’Apache Derby integrat en el mateix IDE.

La gestió de l’Apache Derby es realitza des de la finestra de Serveis (menú Windows\Services, per visualitzar-la). Si realment està incorporat al Netbeans, es mostra entre la llista de serveis disponibles:

Figura

Els diferents controladors disponibles per a les aplicacions desenvolupades per Netbeans s’enumeren dins l’etiqueta desplegable “Drivers”.

Figura

Per posar en marxa el motor de la BD només cal pitjar amb el botó dret sobre Java DB i seleccionar Start Server. Immediatament, en la finestra Output, en la part inferior de l’IDE, es mostrarà el missatge conforme s’ha iniciat correctament l’Apache Derby.

Figura

Per crear una nova BD, cal pitjar amb el botó dret del ratolí sobre Java DB, i en aquest cas seleccionar “Create Database”.

La finestra de creació d’una BD nova inclou la selecció del seu nom, el nom d’usuari per accedir-hi i la contrasenya. Addicionalment, també indica on s’emmagatzemen els fitxers associats a la BD, on es desa realment tota la informació.

Figura

Un cop creada una nova BD, aquesta apareix en la finestra de serveis. L’URL, com s’anomena, és la que caldrà usar en instanciar la connexió JDBC al codi Java.

Figura

Per iniciar una connexió a la BD i gestionar-la gràficament, cal pitjar amb el botó dret i seleccionar “Connect”.

Resolució de problemes: no es troba el controlador de la BD

Arribat aquest punt, pot passar que es produeixi un error, en què el Netbeans indica que no es troba el controlador per connectar-se a la BD, concretament, el controlador Java DB (Network). Quan això passa és perquè la versió de l’Apache Derby incorporada en la versió instal·lada del Netbeans és antiga. Això es pot comprovar si es mira la pantalla d’Output en iniciar l’Apache Derby, ja que mostra la versió posada en marxa.

Per resoldre aquest problema, cal:

  1. Apagar el Netbeans.
  2. Descarregar la darrera versió de l’Apache Derby des de la seva pàgina web.
  3. Cercar al disc local on està desada la instal·lació de javadb, normalment on es trobi el fitxer derby.jar. La ubicació varia segons el sistema operatiu i la versió de Netbeans.
  4. Eliminar tots els fitxers del directori javadb.
  5. Escriure tots els fitxers de la darrera versió de l’Apache Derby.
  6. Tornar a iniciar el Netbeans.
  7. En la finestra de serveis, pitjar amb el botó dret sobre Drivers. Seleccionar Add Driver.
  8. Cercar el fitxer derbyclient.jar, que forma part de la darrera versió de l’Apache Derby que s’acaba de copiar. En seleccionar-lo, apareixerà el controlador Java DB (Network).
  9. Tornar a provar de connectar-se a la BD. Comprovar que quan s’executa l’Apache Derby es mostra realment la nova versió instal·lada.

En connectar-se correctament a la BD creada, mostra la llista de totes les seves taules (inicialment buida).

Figura

Creació de taules

Pitjar amb el botó dret sobre l’etiqueta “Tables” associada a la BD i seleccionar “Create Table”. En fer-ho, apareix l’editor de taules, on es poden anar afegint les columnes, el tipus i aspectes com quina es considera la seva clau primària.

Alerta: alguns tipus de dades, com VARCHAR (cadenes de caràcters), necessiten que s’especifiqui la mida màxima del camp en l’apartat “Size”.

Figura

Si la taula s’ha creat correctament, aquesta es mostra en la finestra, dins l’apartat Tables, enumerant totes les columnes. Per veure tot el contingut d’una taula.

Figura

Visualització del contingut de les taules

N’hi ha prou de seleccionar la taula, pitjar el botó dret del ratolí i escollir l’opció “View Data”. S’obre una nova finestra en què es veu el contingut complet de la taula.

Figura

Des d’aquesta finestra es poden editar totes les cel·les. Per materialitzar els canvis, abans cal pitjar la icona de “Commit Records” (la tercera de l’esquerra directament sobre la taula).

Execució de sentències SQL

Per executar una sentència SQL sobre la BD, amb la qual cosa es pot realitzar pràcticament qualsevol acció, cal pitjar amb el botó dret sobre la taula corresponent i seleccionar Execute Command. Això obre una finestra on es pot introduir lliurement la sentència. Per executar-la, cal pitjar sobre la icona superior dreta de la finestra de sentències (Run SQL).

Per exemple, per afegir una nova fila a la taula CLIENTS, es faria amb l’ordre INSERT:

Figura

Per llistar tot el contingut de la taula, es faria amb l’ordre SELECT, de manera que la condició cerca inclogui tots els elements de la taula. En aquest cas, s’obre una nova finestra que mostra el resultat de la sentència:

Figura

Anar a la pàgina anterior:
Exercicis
Anar a la pàgina següent:
Aplicacions amb BD orientades a objectes